2010. június 20., vasárnap

A foci VB ürügyén



Most, hogy Dél-Afrikában javában zajlik a futball világbajnokság és persze minden szurkolónak megvan a maga tippje, titkos favoritja, egy fura párhuzam jutott az eszembe.
Mennyivel jobb egy totószelvényt kitölteni, mint egy választólapot! A totóban egy téves "X" sokkal kevesebb kárt okoz. Az ember legfeljebb nem nyer. Veszíteni meg csak a szelvény árát veszíti. És míg vár a meccsek eredményére, még szórakozhat, izgulhat is egy jót. Ha nem nyersz, oda se neki, jön a következő hét, az újabb forduló, újabb esélyekkel és reményekkel.
Igaz, a választások éjszakáján is lehet izgulni, sőt, amint láthattuk az elmúlt évtizedekben, némely párthívek szenvedélytől fűtött örömünnepet vagy tragikus gyászszertartást is képesek rendezni az eredmények okán.
Azonban az a nagy baj, hogyha a választások során a férevezetettek, elbutítottak, a politikai kóklerek, vagy okos, cinikus zsákmányszerző ragadozók által agymosott sok-sok ember rossz helyre teszi a maga "X"-ét, annak hosszabb távú és sokkal többe kerülő következményei lehetnek. Például az, hogy ezentúl hétről-hétre már nem önként, szabad akaratunkból mondunk le a "szelvények áráról", hanem egyszerűen, egy adótábla, -kulcs, jogszabály megváltoztatásával egyszerűen kiveszik azt a zsebünkből. A tippjeinkben megtestesülő vágyainkra többé már senki sem kíváncsi, sőt, jobb, ha azokat titokban tartjuk. És bizony, ki tudja meddig várhatunk arra, míg jön az újabb forduló.
A fene egye meg, már totózni sincs kedvem...

1 megjegyzés:

  1. Érdekes, én pedig határozott rokonságot látok köztük. Ugyanis akár a totó tippek megadásával, akár a választási szavazólapra vakart ikszekkel kapcsolatban minden elkövetkező (következményes) probléma a későbbiekben (a beikszelés következményeként) annak megfelelően alakul , amilyen a probléma jellege a beikszelés aktusának elvégzése előtt ( a megelőző időszakokban), illetve az aktus pillanatában.

    Lippi mondta pár éve valahol, hogy a futballt bizony ugyanúgy kell felépíteni, mint egy politikai pártot / mozgalmat. És hát, az sem kérdés, hogy a futball világán belüli erőviszonyok eloszlása igencsak szoros kapcsolatban áll a politikai szférával.

    Szóval, nem is rossz jelképe ennek az egésznek ez a bizonyos levegőkürt! Hiszen mást sem teszünk, mint megállás nélkül vuvuzellázunk, fújjuk a magunk levegőkürtjeit a legkülönfélébb pályákon. Ami egy és ugyanaz e helyzetekben, hogy tesszük mindezt (és minden esetben) a partvonalakon kívülről.

    VálaszTörlés