2010. június 22., kedd

Hangnem

Évek óta rossz érzéssel, sokszor már végképp elundorodva olvasok politikai tartalmú blogokat. Hiába normális hangvételű, gondolatébresztő maga a bejegyzés, a kommentekből a legtöbb esetben habzik a szenny, a gyűlölet. Ha lehet, ez a tendencia méginkább felerősödött most, a Fidesz által fölényes többséggel megnyert választások után. Ha bármilyen hangnemben és igazságtartalommal is, de olyan kritika jelenik meg a vesztes oldalról, mely a kormányra kerültek intézkedéseit bírálja, hatalmas hangerővel zúdul fel a sértett jobboldal és hihetetlen frusztráltan elkezdik mantrázni "a bezzeg az elcseszett nyolcévben" kezdetű panaszáradatokat. Szó nincs örömről, az újrakezdés vagy más irányba indulás lehetőségéről. Csak a dühödt gyűlölet és bosszúvágy kórusa hangzik. Mintha csak igazságtalanul valami fogolytábor szögesdrótjai mögé zárt elítéltek ordítoznának és ráznák ökleiket. Foglyok ők valóban, saját előítéleteik foglyai. Talán pont ez az oka annak, hogy a leghangosabban éppen az előítéletekkel, a másik oldal iránti fékezhetetlen gyűlölettel vádolják ellenfeleiket.
Tény és való, hogy mindkét oldalnak megvan a maga primitív, műveletlen, tahó népsége. A saját műsoraikba betelefonálók, akiket a velük elvben egy platformon álló szerkesztők is szégyellenek. "A pártok rettenetes tagsága" - ahogy annak idején, a Csurkával az MDF-en belül bírkózó Antall József rezignáltan megjegyezte. De azt a gátlástalan, fröcsögő, a másik elüldözését, sőt kiirtását is fel-felvető hangnemet, ami most,mikor mindent megnyertek,irracionális, végképp indokolatlan, csak a jobboldal engedi meg magának.

3 megjegyzés:

  1. Hát, menjenek Bulgáriába (nyaralni).

    VálaszTörlés
  2. Normális esetben választást elveszíteni, nem azonos a vesztessé válással. Ahol és amennyiben mégis, úgy ott és annyiban (lásd ezt az országot!) nem a hatalomra aspiráló pártok valamelyike lesz a vesztes, hanem az egész ország. Továbbá a hülyeség, az otrombaság nem oldalfüggő, mint ahogy a gátlástalanságnak, a fröcsögésnek a többiek sincsenek híján. Méghozzá ahelyett, hogy megpróbálnának sértett durcizás helyett végre ellenzékként megjelenni. Ami pedig a "nemkívánatosnak gondoltak" kiirtását, elüldözését, az országból való elküldését illeti, az legfeljebb is a szélsőségesek sajátja.

    VálaszTörlés
  3. p.s.
    Egyébként Szvetelszky Zsuzsanna A pletyka című könyvében írja, hogy A pletyka nem azonos a rágalommal, intrikával, amiért is nem vehető egy kalap alá sem a rossz szándékú hazudozással, a rémhírrel, a besározással, a dezinformálással sem. :)

    VálaszTörlés